Informatie blog over Rode gistrijst, Red Yeast Rice

Publicatie datum 14-09-2016 13:39:56
Categorie Info

Wat is Rode gistrijst?

Rode gistrijst is rijst die is gefermenteerd door de gist Monascus purpureus en ook wel bekend onder de namen red yeast rice. Rode gistrijst is in staat het LDL-cholesterol te verlagen zonder vervelende bijwerkingen. Maar de rode rijst doet nog zo veel meer! 

LDL-cholesterolverlager Suppletie met rode gistrijst geeft een aanzienlijke daling geeft van LDL-cholesterol, totaal cholesterol en triglyceriden. Daarnaast laat het een opmerkelijke stijging van de HDL-cholesterolspiegel zien.  Dit effect is hoofdzakelijk te danken aan het hoofdbestanddeel monacoline K.  Inmiddels zijn vele recentere studies tot dezelfde conclusie gekomen dat rode gistrijst een veilig en doeltreffend alternatief voor de farmaceutische statines biedt

Rode gistrijst wordt  al eeuwen gebruikt. Monacoline K is qua werking vergelijkbaar met statines in het remmen van het enzym HMG-CoA reductase,
maar in veel lagere doseringen. 

Hart- en vaatziekten

Rode gistrijst werkt preventief op hart- en vaatziekten. Zo toonde een review van 22 klinische studies met patiënten dat een dagelijkse inname van 600-2400 mg rode gistrijstextract (met 5-20 mg monacoline K) een sterk verlaagde kans op hartinfarct, bypassoperatie en sterfte door kransvatziekte gaf.

Na 4,5 jaar suppletie met rode gistrijstextract nam de kans op hart- en vaatziekten af met 30%, een daling van de kans op bypassoperatie met 33%, en verlaging van de kans op sterfte door alle oorzaken eveneens met 33%.  Deze overweldigende onderzoekscijfers bevestigen temeer waarom rode gistrijst al eeuwenlang  veelvuldig gebruikt wordt in Azië.

Een optimaal rode gistrijst product heeft antioxidanten zoals foliumzuur, policosanol en bètacaroteen die de bloedvaten in optimale conditie houden en ontstekingen remmen  Ook toevoeging van co-enzym Q10 is sterk aan te raden om het energiepeil hoog te houden.

Volgens EFSA (European Food Safety Authority) is dagelijkse inname van rode gistrijst met 10 mg monacoline K nodig om een verhoogde LDL- en totaalcholesterolspiegel effectief te verlagen. 

Conclusie.

Rode gistrijst is een veilige LDL-cholesterolverlager, een verhoger van HDL-cholesterol en een  ontstekingsremmer. Het verhoogt de insulinegevoeligheid, beschermt tegen hart- en vaatziekten en onnodige triglyceriden. Samengevat beschermt het tegen de gevolgen van het metabool syndroom en werkt zodoende veel breder dan cholesterolverlaging alleen. 

Deel deze tip